ÖZÜRLÜ ÇALIŞANLAR PLATFORMU SORULARINA CEVAPLAR
Değerli arkadaşlar yaptığınız problem tanımı çalışması için öncelikle Teşekkür ediyorum. Bu konularla ilgili cevaplarımı, sizin özelinizi gündeme getirmeden www.lokmanayva.net sitesinde de yayınlamak istiyorum.Cevaplarımı ve değerlendirmeleri şu şekilde söyleyebilirim:
1. Özürlülerle ilgili Kanun, tüzük, yönetmelik vs. belirtilen konular sadece yazılarda kalmaktadır.
LA: Burada maalesef yaygın bir sorunu konuşuyoruz. Mevzuatla uygulamanın farklı olması. Özürlülerle ilgili bu durum özellikle bütün Avrupa'da da yaygın bir hastalık.Biz bunu aşmak için Kamu denetçiliği sistemini kurmaya çalışıyoruz.Esas çözüm, hak kaybına uğrayan insanların bir araya gelerek haklarını bütün hukuki sistem içinde mücadelelerini vermeleridir. Sizin çalışmanızın da bunun için önemli olduğunu düşünüyorum.Yalnız mensubu bulunduğunuz sendikaların hukuk bürolarının desteğini de alarak bu noktada işte hat oluşturmanın gerektiğini de önerilerim arasında belirtmek isterim.
2. -Kamu kurumlarında çalıştırılan Özürlülerin istihdamı ve çalışma şartları göz önünde bulundurulduğunda Kanun ve Yönetmeliklerde belirtilen usul ve esaslar dışında uygulamaların mevcut olduğu gözlenmektedir.
LA: Burada derhal ilgili mercilere durumun bilgi ve belgeleriyle intikal ettirilmesi lazım. Bu söylediğiniz iddia, hukuk dışılıktır ki biz bunu kabul edemeyiz. Hangi hukuk dışı uygulama varsa ilgili mercilere bildirin. Aşamalarını ve neticesini benimle paylaşırsanız ayrıca sevinirim.
3. -Özürlü çalışanların Kanun ve yönetmeliklerde tanınan hakları konusunda idarelerin özürlüleri bilgilendirmeleri konusunda eksiklikler bulunmaktadır.
LA: İdarecilerin bildirmemeleri doğaldır. Zira en zor yönetilecek personel haklarını bilen personeldir. Bizler, onlar bildirmedi diye öğrenemeyecek durumda değiliz ki.Aksi halde kendimizle çelişiriz. Hem çalışıp hizmet verebileceğimizi iddia ediyoruz, hem de kendi haklarımızı bile öğrenemeyeceğimizi söylüyoruz. Bunlar çelişir.
4.1. -Bir üst görevin şartlarını taşıyan özürlü personelin bu görevlere sınavsız atanabilmeleri için gerekli yasal düzenlemelerin olmadığı görülmektedir. (Fakülte mezunu, bilgisayar belgesi olan "Hizmetli" kadrosunda çalıştırılan engelli personelin "Memur" kadrolarına atanabilmeleri)
LA: Tabi burada hizmetli kadrosunda işe alınmakla memur olarak işe alınmak arasında hiçbir ayrım kalmamış olacak. Zira memur olabilecek kişi hizmetli olarak işe girecek ama söylediğiniz düzenleme olursa A) O kurum için ihtiyaç duyulan hizmetli fakat ihtiyaç duyulmayan memur kadroları nasıl planlanıp doldurulacak? B) Hizmetli kadrosu için sınava giren ilköğretim veya lise mezunları ile üniversite son sınıftaki veya üniversite mezunları arasındaki adaleti nasıl sağlarız?Zira ilköğretim mezunu bir kişiye göre üniversite son sınıftaki kişi aynı sınava girmiş olacak ancak işe başlar başlamaz söylediğiniz düzenlemeyle hizmetli diye başlayıp memur kadrosuna geçebilecektir.
4.2. -Sınavsız yükselmenin mümkün olmaması durumunda kurumların yükselme sınavları haricinde Özürlü Personellere yönelik Görevde yükselme sınavları yapmaları için gerekli yasal düzenlemelerin yapılması gerektiği.
LA: Biz üniversite sınavına herkesle beraber giriyoruz. Neden diğer kişilerle aynı şekilde görevde yükselme ve unvan değişikliği sınavına giremeyelim ki? Nihayetinde herkesle aynı işi de yapacağız. Mesela diyelim ki hizmetliyiz. Hizmetliyken hukuk fakültesini bitirdik. O ara hazine avukatlığına girmek istiyoruz. Özürlüler hazine avukatı olunca özürsüzlerden farklı bir şey yapmayacağımız için neden diğerleriyle aynı sınava girmeyelim ki...
4.3. -Kurumların çalışan özürlülere yönelik gerekli araç-gereç eksikliklerinin giderilebilmesi için ödeneklerinin yeterli olması.
LA: Bu konuyu örnekler üzerinden somutlaştırabilir misiniz? mesela özürlü arkadaşlarımızdan başvurup sonra bu cihazlardan alamayan arkadaşlarımıza ne tür gerekçeler iletiliyor, ya da ne tür sorunlar karşınıza çıkıyor?
5. -Özellikle Amir konumundaki yöneticilerin özürlü personele tanınan kanuni hakların kullanımı konusunda oldukça özen göstermesi.
LA: Özenli veya özensiz ama öncelikle hakkımızı almanın yoluna bakalım. Özenli çalışmanın esas başarı unsurlarından olduğunu onlar da öğrenecekler.
6. -Sağlık Kurulu Raporlarında çalıştırılamayacağı işlerin belirtilmesine rağmen Raporlarda belirtilen işler dışında çalıştırılan personelin raporları doğrultusundaki görevlere atanabilmeleri için gerekli yasal düzenlemelerin sağlanmadığı gözlenmekte olup, bu sorunların çalışma hayatında özürlülerin karşılaştığı temel engeller olduğu tespit edilmiştir.
LA: Eğer bir arkadaşımız şu konuda çalıştırılamaz denmesine rağmen çalıştırılıyorsa bu, yanlıştır. En iyi ihtimalle mahkemede çözülmelidir.
Değerli arkadaşlar bu tür meselelerin de konuşulabiliyor olması gerekiyor. Böylelikle hem durumların farkına tam olarak varılacak, hem de çözüm arayışları arkasından gelecektir. Ben sizlere tekrar teşekkür ediyor, bu tür paylaşımların bundan sonra da devam etmesini arzu ediyorum. Her şey gönlünüzce olsun.
|