Ulaşım ve İletişimde Engellilerin Karşılaştıkları Sorunlar ve Çözüm Önerileri Sempozyumu
13-14 Mayıs 2010 tarihlerinde Ankara'da Ulaşım ve İletişimde Engellilerin Karşılaştıkları Sorunlar ve Çözüm Önerileri Sempozyumu gerçekleştirildi. Sempozyumda konuşma yapan AVEA Genel Müdürü Sn. Erkan Akdemir'in konuşmasını aşağıda bulabilirsiniz.
Sayın Hanımefendi,
Sayın Bakanım,
Değerli Konuklar,
* Öncelikle, Ulaştırma Bakanımızın himayesinde yapılan bu organizasyonda sizlerle tekrar bir arada olmaktan; bu vesileyle engelli vatandaşlarımızın ortak sorunlarını bir kez daha gündeme taşıyarak, yaşadıkları engelleri aşmada onlara yardımcı olmaktan duyduğum mutluluğu dile getirmek istiyorum.
Saygıdeğer Konuklar,
* Yaklaşık 8.5 milyon engelli vatandaşımızın yaşadığı sorunlar, sadece kendilerinin değil; ailelerinin, çevrenin, toplumun, kısacası tüm insanların ortak sorunudur. Bu temel sorunların çözülmediği bir ortamda toplumsal adalet duygusu nasıl tesis edilebilir ki?
* Bugün ülkemizde engelli vatandaşlarımızın sadece yüzde 45'i temel eğitim olanaklarından yararlanıyor. Yaklaşık yüzde 80’i de işsizlik sorunu yaşıyor. (Kaynak: Türkiye Özürlüler Eğitim ve Dayanışma Vakfı) Kısacası, gündelik hayatta hakları olan hizmetlerden, imkanlardan çok uzaktalar.
* Bu nedenle, bugünkü sempozyumun içeriği çok anlamlı: “Ulaşımda, İletişimde Engellilerin Karşılaştıkları Sorunlar ve Çözüm Önerileri”... Ulaştırma Bakanlığı, kendi sorumluluk alanında engellerin kaldırılması noktasında çok önemli bir liderlik yapıyor. Kamuyu, yerel yönetimleri, özel sektörü, sivil toplumu biraraya getiriyor.
* Bu noktada bütün bu tarafların engellilerin ‘Ulaşımda, iletişimde hayatın içerisinde’ olması için çaba sarf etmesi gerekiyor. Eğer üzerimize düşeni yapmazsak; özürlü vatandaşların önündeki engelleri kaldırmak noktasında somut sonuçlar elde edemezsek biz engelli bir ülke, engelli bir toplum oluruz. Millet olarak engelli vatandaşlarımızın sunduğu büyük potansiyelden istifade edemeyiz.
* Bu potansiyeli hissetmeniz için sizlerden Beethoven’ın 9. Senfonisinin; Hawking’in fiziksel kuramlarınının; Edison’un icatlarının; Rodrigo’nun konçertosunun; Aşık Veysel’in mısralarının veya Cemil Meriç’in fikirlerinin olmadığı bir dünya düşünün…
* Şahsen ben düşünemiyorum. Bu örneklerden hareketle bu vatandaşlarımıza toplum adına birer fırsat merkezi olarak bakmalıyız. Bunun için nasıl bir zamanlar özürlü söyleminin yerine engelli ifadesini kullanmaya başladıysak; bugün de yeni bir paradigma değişimine giderek engelli ifadesi yerine çeşitliliğe (diversity) vurgu yapan bir ifade arayışına girmeyi öneriyorum.
* Çünkü engelliler, yollarda kaldırımlarda rahat hareket edemiyorsa, evlerinden çıkamıyorsa, kamu hizmetlerinden rahatça faydalanamıyorsa; bunun nedeni bugünkü medeniyetin tek tip insan modelini dikkate alarak tasarlanmasıdır. İnsanlığın bugüne kadar herkesin aynı olduğu bir toplum modeli için, aletler icat etmesi, hizmetler üretmesidir.
* Oysa böyle bir dünya yok. Hepimiz az ya da çok birbirimizden farklıyız. Buradan hareketle engellilerin engelsiz yaşayabilecekleri yeni bir medeniyetin ilk adımı olarak, zihinlerimizde bir paradigma değişimine gitmeliyiz.
Değerli Konuklar;
* Biz Avea olarak, bu paradigma değişimine kapı açıldığında engelli vatandaşlarımızın neler yapabileceğini yakından gözlemliyoruz.
* Örneğin, 2005 yılından beri sosyal sorumluluk politikamız çerçevesinde desteklediğimiz Fiziksel Engelliler Vakfı (FEV) tarafından yürütülen "Özrümüzle Üretiyoruz Projesi" kapsamında 2400’den fazla engelli kardeşimiz iş fırsatı yakaladı.
* Proje kapsamında FEV, projeye dahil olan her engelliyi en uygun işyeri ile eşleştiriyor ve işe yerleştirme sonrası iş ortamlarına uyum eğitimler sağlıyor.
* Yine bugün Avea bünyesinde 73 engelli arkadaşımız çalışıyor. Bu arkadaşlarımızın performansı en az diğer çalışanlarımız düzeyinde. İş motivasyonları, öğrenme azimleri ise diğer arkadaşlarımızın da üzerinde...
* Bizim yaşadığımız bu deneyimin, engelli istihdamına gönülden inanan diğer şirketlerde de benzer şekilde olduğuna kuşkum yok.
* Biraz önce de değindiğim üzere faaliyet gösterdiğimiz telekom sektörü de engelli bireylerin potansiyellerini görmemiz için fırsat sunuyor.
* Örneğin, Dünyada yeni yeni yaygınlaşmaya başlayan akıllı telefonlar, yepyeni uygulama imkanları sunuyor.
* Bu telefonlar, görme engelli insanlara o an nerede bulunduklarını söylüyor. Çevresindeki cisimlerin, duvar mı, kaldırım mı olduğu bilgisini veriyor.
* Cep telefonu göremeyen ya da tuşlarına dokunamayan engelliler, ses tanıma teknolojisi ile sesli olarak cihazı kullanabiliyor.
* Bu teknolojiler hali hazırda mevcut... Önemli olan başta GSM şirketleri olmak üzere bu alanda faaliyet gösteren şirketlerin bu teknolojileri ulaşılabilir kılması... Bu sürece hem şirketler hem de tüketiciler olarak destek vermeliyiz.
* Yine mobil teknolojiler, engelli vatandaşlarımızın bulundukları noktalardan kamu hizmetlerine rahatlıkla ulaşmasını sağlayabilir.
* Örneğin, engelli çocuklarımız için ihtiyaç duydukları eğitimlere ulaşma imkanı sunabilir. Böylece, dünyadaki akranları ile aynı kalitede eğitime ulaşabilirler.
* Bu kapsamda ülkemizde yapılan başarılı uygulamalara örnek olarak Sayın Milletvekilimiz Lokman Ayva’nın katkılarıyla; Ulaştırma Bakanlığı bünyesinde yürütülen 'Gören Göz-Karanlığa Bir Yol Feneri' adlı projeyi vermek isterim.
* Yetkililer bu projenin detaylarını vereceklerdir. Benim burada değinmek istediğim, liderliğin ve vizyoner bir kamu yönetiminin oluşturacağı farklı ortaya koymak.
* Bugün burada Sayın Ulaştırma Bakanımızın engellilerin meselesini sahiplenmesi ve bu konuda liderlik göstermesi sayesinde birarada bulunuyoruz.
* Yine bugün kamunun engelliler konusunda birçok projeyi gündeme almasında Sayın Vekilimiz Lokman Ayva’nın öncülüğü büyük önem taşıyor.
* Avea olarak biz de, bu vizyonla ortaya konan, engelli vatandaşlarımızın engellerini kaldırmayı hedefleyen uygulamaların destekçisi ve takipçisi olacağımıza dair söz veriyoruz.
Sözlerimin sonunda değerli engelli kardeşlerime özel olarak seslenmek istiyorum,
* Bugünki etkinliğin sloganı ‘Ben de varım’... Ulaşımda, iletişimde, hayatın her alanında olabilmek için el ele vererek ‘Biz de varız’ diyebilmeliyiz.
* Biz şirket olarak, ‘Ulaşımda ve İletişimde Engellerin Kaldırılması’ noktasında ‘Avea da var’ diyoruz.
|