-''EĞİTİM HER ENGELİ AŞAR'' Kampanyasının 1. Yılı
-Hayrünnisa GÜL:
''Engellilerin eğitimi konusunda esas sorumluluk ailelere düşüyor. Devletin ve sivil toplumun sağladığı imkânlara rağmen aileler engelli çocuklarını bunlardan mahrum bırakırlarsa bütün çabalar sonuçsuz kalacaktır.'' ''Engelli çocuklarınızı evinize hapsederek onları koruyamazsınız. Çocuklarınızın önüne bir engel de siz çıkartmayın. Unutmayın, eğitim her engeli aşar''
ANKARA (A.A) - 20.04.2010 - Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün eşi Hayrünnisa Gül, engellilerin eğitimi konusunda esas sorumluluğun ailelere düştüğünü belirterek, ''Devletin ve sivil toplumun sağladığı imkanlara rağmen aileler engelli çocuklarını bunlardan mahrum bırakırlarsa bütün çabalar sonuçsuz kalacaktır'' dedi. Hayrünnisa Gül himayesindeki ''Eğitim Her Engeli Aşar'' kampanyasının 1. yılı dolayısıyla Çankaya Köşkü'nde tören düzenlendi. Törene çok sayıda ilin valisi, iş adamları, Ajda Pekkan, Metin Şentürk, Burak Kut, Gülşen, Sinan Özen, Arzu Balkan ve Almula Merter'in de aralarında bulunduğu sanatçılar, Beyazay Derneği Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Lokman Ayva ve AA Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdür Hilmi Bengi'nin yanısıra çeşitli medya kuruluşlarının temsilcileri katıldı. Törenin yapıldığı salona gelişinde engelli çocuklarla ilgilenen Hayrünnisa Gül, yaptığı konuşmada, kampanya kapsamında yapılan çalışmaları değerlendirmek ve engellilerin sorunlarına bir kez daha dikkati çekmek için bu törenin düzenlendiğini ifade etti.
Kampanyanın engellilerin eğitimi konusunda toplumsal farkındalık oluşturmak ve okulları engelli eğitimine uygun fiziki şartlara kavuşturmak amacıyla bir yıl önce başlatıldığını hatırlatan Gül, toplumun tüm kesimlerinin kampanyaya büyük ilgi gösterdiğini kaydetti.
Türkiye Beyazay Derneği ve ilgili bakanlıklar tarafından yürütülen ''Eğitim Her Engeli Aşar'' kampanyasına sivil toplum kuruluşları, iş, sanat ve spor camiasının temsilcileri ve birçok vatandaşın destek verdiğini belirten Hayrünnisa Gül, 81 ilde engelliler için eğitim seferberliği başlatıldığını dile getirdi.
Hayrünnisa Gül, ''Binlerce engelli çocuğumuz okula başlarken evde eğitim alan engellilerimizin sayısı da ciddi oranda arttı. İlköğretim okulları bünyesinde 877 özel eğitim sınıfı açıldı. Yurt genelinde engellilerimizin eğitim görebileceği 14 yeni okul yapıldı. Kampanyamızın bir yıl gibi kısa bir sürede ulaştığı bu başarılı tablo bizleri gerçekten mutlu etti. Eğitime kazandırılan her engelli evladımız bu işe gönül verenlerin en büyük ödülü oldu'' diye konuştu.
Sağlanan başarıda valilerin önemli katkısı olduğuna dikkati çeken Gül, illerde yapılan çalışmalarla eğitim-öğretim çağında olmasına rağmen okula gidemeyen engellilerin tespit edildiğini söyledi.
Engelli çocuğu olan ailelerle yüz yüze görüşmeler yapıldığını, devletin sağladığı eğitim imkanlarının ve engelli çocukların okula gönderilmeleri gerektiğinin anlatıldığını belirten Gül, ''Bu çalışmalar sonucunda birçok aile endişelerini bir kenara bırakarak çocuklarını okula göndermeye başladı'' dedi. Gül, valilere teşekkür ederek, başarılı çalışmalarının devamını diledi.
Devletin engelli vatandaşların hayat şartlarının iyileştirilmesi, eğitim, sağlık ve istihdam imkanlarının artırılması için önemli çalışmaları hayata geçirdiğini, yasal düzenlemeler gerçekleştirdiğini ifade eden Hayrünnisa Gül, şöyle konuştu: Ancak engellilerin eğitimi konusunda esas sorumluluk ailelere düşüyor. Devletin ve sivil toplumun sağladığı imkanlara rağmen aileler engelli çocuklarını bunlardan mahrum bırakırlarsa bütün çabalar sonuçsuz kalacaktır.
Bu nedenle ailelerimize bir kez daha seslenmek istiyorum; engelli çocuklarınızı evinize hapsederek onları koruyamazsınız. Aksine gün gelip sizden ayrı kaldıklarında çaresiz bırakırsınız. Çocuklarınıza güvenin. Hayata dört elle sarılmaları için onları teşvik edin. Bırakın okusunlar, sosyal hayata katılsınlar, başarıları ile sizleri gururlandırsınlar. Çocuklarınızın önüne bir engel de siz çıkartmayın. Unutmayın, eğitim her engeli aşar.''
Üç yıl sürecek kampanyanın bir yıllık çalışmalarının anlatıldığı tanıtım filminin gösterildiği törende, kampanya kapsamında eğitime başlayan ve yarım bıraktıkları eğitimlerini devam ettiren başarılı çocuklar ve aileleri sahneye çağrıldı. Hikayelerini törene katılanlarla paylaşan anne, babaların ve çocukların sözleri duygulu anlar yaşanmasına neden oldu.
Afyonkarahisar'dan gelen otistik Saltuk Buğrahan Demir'in 2,5 yıl hiç konuşamadığı bugün ise eğitim sayesinde konuşmaya başladığı, kendi kendine okumayı öğrendiği anlatıldı. Buğrahan, ''Büyüyünce ne olacaksın?'' sorusuna ''Asker'' yanıtını verdi.
Bursa'dan gelen ve Bursaspor formasıyla sahneye çıkan Osman Tabak'ın da sekiz yıllık eğitimin ardından gidecek okul olmadığı için eğitimine ara verdiği belirtilerek, kampanya kapsamında yapılan okul sayesinde eğitime döndüğü kaydedildi. Osman'ın ''Çocuklar mutlaka okula gitmeli. Okul evde durmaktan daha iyi'' sözleri salondan büyük alkış aldı.
Görme engelli Kader Demir'in annesi de Diyarbakır'ın bir köyünde yaşadıklarını, yatılı okul imkanı olmasına rağmen her gün kızlarını okula götürmek için 110 kilometre yol kat ettiklerini dile getirerek, kızının tedavisi için yardım istedi.
Bedensel ve görme engelli Talip Ay'ın babasının ''Neyiniz var?'' sorusuna ''Aslan gibi bir oğlumuz var. Çok şükür, hiçbir derdimiz yok'' yanıtı törendekiler tarafından uzun süre alkışlandı. İlköğretim öğrencisi Talip Ay'ın, parmak yapısının kabartma yazısını okumaya elverişli olmamasına rağmen Braille alfabesini öğrendiği belirtildi. Talip Ay'ın söylediği ''Şu kışlanın kapısına'' isimli türkü salondakilerin duygulanmasına neden oldu. Hayrünnisa Gül de Talip türküyü söylerken gözyaşlarına hakim olamadı. Talip Ay, ''Büyüyünce ne olacaksın?'' sorusuna da ''Engelli öğretmeni olmak istiyorum'' diye yanıt verdi.
Karabük'ten gelen bedensel engelli 21 yaşındaki Uğur Mutlu da fotoğrafçılıkla ilgilendiğini belirterek, fotoğraflarından bazılarının TBMM'de sergilendiğini söyledi. Uğur Mutlu'nun annesi Nurten Mutlu da ''Çocuklarımızı eve kapatmayalım. Onları saklamayalım, eğitim aldıralım''çağrısında bulundu. Uğur Mutlu da ileri de milletvekili olmak istediğini söyledi.
Siirtli Yakup Mamiş'in okuduğu İstiklal Marşı da törene katılanlardan büyük alkış aldı. Törenin sonunda başarılı çalışmalarından dolayı bazı valilere Hayrünnisa Gül tarafından plaket verildi.
Törenin sonunda salona gelen Ajda Pekkan, törenin ardından gazetecilerin soruları üzerine, kampanyaya destek olmak için Ankara'ya geldiğini ve burada olmaktan mutluluk duyduğunu belirterek, ''Birlikten güç doğacağına inandığımız için buradayım'' dedi.
Projeye nasıl katkısı olacağının sorulması üzerine Pekkan, geçen yıl istemesine rağmen farklı nedenlerden dolayı kampanyanın içinde yer alamadığını, bu yıl bizzat kampanyanın içinde olmak istediğini söyledi. Pekkan, ''Onlarla çok güzel empati kuracağımıza inanıyorum. Bizim onlarla olan sinerjimiz çok işe yarayacak. Onun dışında bütün bu yapılanlar çok önemli adımlar, bizi aşan adımlar. Ama hep beraber olursak çok daha güzel şeyler yapılabileceğine inanıyorum'' diye konuştu.
Burak Kut da kampanya çerçevesinde büyük adımlar atıldığını, kendisinin de elinden gelen katkıyı sağlamaya hazır olduğunu dile getirerek, ''Hiç değilse kafalarını kapılarından çıkarıp okula gitme imkanı buldular. Bu da çok büyük bir adım. İnşallah devamı da gelir'' dedi.
Törenin ardından Hayrünnisa Gül, davetlilere resepsiyon verdi.
(EÜN-MT-NUR)
14:04 20/04/10